Skip navigation

I torsdags, den 27e augusti, var det en stor dag för Moldavien. Då firade landet nämligen sin självständighetsdag! Det är den dagen 1991 som Moldavien förklarade att de inte längre är en del av Sovjetunionen, som de hade tillhört sedan 1944, utan ett helt eget land. Så därför kan man säga att landet fyllde 18 år. Lite skillnad mot Sverige som varit ett land i flera hundra år. Men trots det har det bott människor här länge, det är bara det att de har inte varit ett eget land, utan jämt tillhört något annat land.

 

De första man vet kom till det som idag är Moldavien, och erövrade landet, var Romarriket. Innan bodde här ett folkslag som hette Daker, men Romarriket tog över och styrde under många år. Idag märks det för att språket man talar i Moldavien och i grannlandet Rumänien är Rumänska. Och det är ett språk som liknar Latin, som var språket romarna pratade. Efter Romarriket följde tiden av många olika länder som styrde här. Mongoliet, Turkiet, Rumänien, Ryssland är några länder som Moldavien varit en del av genom historien. I lite mer modern historia kan man säga att det börjar med att det blev en del av Ryssland 1812. Då var Ryssland i krig med Turkiet, som då styrde Moldavien, och man vann kriget och tog Moldavien. Sedan lite mer än 100 år senare, 1918 blev det en del av landet Rumänien. Men sedan kom Andra Världskriget och då tog Sovjetunionen (som var Ryssland kan man säga) Moldavien. Och det var inte förrens nu 18 år sedan de slutligen blev ett eget land –  Republiken Moldavien.

 

Här kan man läsa mer ingående om Moldavien historia (på engelska)

 

Så här såg det ut i centrala Chisinau, huvustaden i Moldavien, i torsdags när det firades att Moldavien fyllde 18 år som självständigt land. Nationaldagsfirande på torget

Dans

Uppträden med traditionell moldavisk dans och musik och många i moldaviska folkdräkter var det på stan. På skyltarna man ser stär det ”Ziua Republicii”. Det betyder ”Repubulikens Dag”.

Men det är inte bara självständighetsdagen man firar här. Utan idag, den 31 Augusti är också en stor dag och därför en helgdag då alla är lediga. För då firar man vad som kallas för ”Limba Noastră”. Det är rumänska och betyder ”Vårt språk”.

Limba Noastră

Under tiden Moldavien hörde till Sovjetunionen var det bestämt att språket de flesta talade i Moldavien, Rumänska (som då, och även fortfarande, ofta kallas Moldaviska, men det är samma sak), skulle skrivas med det kyrilliska alfabetet. Samma som man skriver ryska med. Men den 31 Augusti 1989 bestämdes det att Moldaviska är landets språk och att det skrivs med latinska bokstäver (samma som i svenskan) precis som man hela tiden hade gjort i Rumänien där samma språk talades. Det slogs då också fast att Rumänska och Moldaviska är samma språk.

 

Limba Noastra är också namnet på Moldaviens Nationalsång, som man kan ladda ner här och läsa översatt till engelska här

 

 

Idag när Moldavien är ett självständigt land är Moldaviska (alltså Rumänska) det officiella språket och det som flest talar. Det är också det språk som myndigheter använder och som lagar skrivs på. Men eftersom det tidigare väldigt många år varit en del av Ryssland så pratar många ryska också. 20-30% av de som bor i Moldvien pratar ryska som första språk istället för rumänska. Men de flesta kan iallafall lite granna av båda språken.

 

Men idag är det Moldaviska (rumänska) som det handlar om när vi firar ”Limba Noastră”- ”Vårt Språk”!

 

Har du som läser detta något du undrar över? Något speciellt du skulle vilja veta om hur det är att leva i Moldavien? Hör av dig med frågor i kommentarna, så tar jag upp det kommande blogposter!

 

Annonser

One Trackback/Pingback

  1. By Tivoli i Moldavien « Aktion Julklappen on 12 Okt 2009 at 2:21 e m

    […] jag skrivit om tidigare var Moldavien under en tid en del av Sovjetunionen. På den tiden var landet ganska välmående, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: